mandag den 6. marts 2017

Giv dine børn de rigtige gaver

Jeg har mødt utrolig mange børn og unger, som har gennem hele deres liv har fået adskillige gaver - alle mulige (og umulige) forbrugsting. Børnene har faktisk ofte fået flere, end de helt har kunne nå at bruge. Og så mange, at de mistede respekten og glæden for gaverne og for tingene. Kom de til at ødelægge noget, deres eget eller andres, trak de bare på skuldrene. Og jeg møder desværre stadig deres kedelige holdninger...

Jeg er sikker på, at forældre giver alle disse gaver med de bedste intentioner. Desværre er de bare flygtige og hjælper ikke børnene til et bedre liv. Derfor er de rigtige gaver, efter min mening af en helt anden kvalitet og med en livslang holdbarhed.

De gaver, som børn virkelig skal have (og i rigelige mængder) er:
  • Kærlighed
  • Nærvær
  • Ansvarlighed
  • Opdragelse
  • Dannelse
Kærlighed - så de ved, at de er elsket - ubetinget. Ægte kærlighed kræver ikke et bestemt udseende, gode karakter, eller at de ikke fejler. De skal vide, at de er elsket og værdifulde, bare fordi de er til. Jeg tror, at alle forældre elsker deres børn, men det er bare ikke nok. Børnene skal kunne mærke kærligheden. Find ud af om det er anerkendende ord, tid sammen, gaver (som ikke behøver at være dyre ligegyldige forbrugsting), tjenester eller fysisk berøring, der får dit barn til at føle sig elsket.

Nærvær - så de ved, at de har værdi i andres liv - ikke mindst deres forældre. Nærvær kræver, at vi kigger hinanden i øjnene, lytter til hinanden - også selvom det, der bliver sagt, ikke er behageligt, samt at vi kan være tæt på hinanden fysisk. Så fjern øjnene fra skærmen og kig på dit barn. Lyt til deres dag - deres liv uden at afbryde eller overtage historien. Og kram dem og hold om dem, også selvom de vokser dig over hovedet.

Ansvarlighed - så de ved, hvad der er rigtigt og forkert. Ikke bare i forhold til love og regler, men også i forhold til moralske spørgsmål. For at kunne indgå i et fællesskab, er børnene nødt til at kunne følge regler, der understøtter det fælles bedste. De er også nødt til at være ansvarlige i forhold til hvilke handlinger, der er i orden, og hvilke der ikke er. Lær dem tillige at tage ansvar for deres handlinger. Kommer de til at dumme sig, skal de kunne indrømme det, sige undskyld og evt. være klar til at betale en erstatning.

Opdragelse - så de ved, hvordan de skal opføre sig i forskellige situationer og forskellige steder. Jeg har vidst lige fra mine børn var nyfødte, at jeg nok skulle elsker dem hele deres liv. Jeg ville også bare så gerne have, at de opførte sig på en måde, så andre kunne holde ud at være sammen med dem, og forhåbentlig holde af dem.  I opdragelsen er der stor kærlighed i ordet nej. Børn skal vide, at der er opførsler, som er OK - og nogle der bare ikke er det.

Dannelse - så de kan blive hele mennesker. Dannelse handler bl.a. om viden om sig selv og omverden. Dannelse er også at møde andre mennesker på en ordentlig måde, og kunne indgå i fællesskaber med dem. Dannelse handler om, at kunne forstå sin egne tid og sin egne rolle, samt at være en aktiv del af samfundet.

Så drop de ligegyldige gaver - og giv fuld gas på de fem andre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar