lørdag den 29. april 2017

Lad børnene tage medansvar ikke det fuld ansvar.

Vi har opdraget vores børn til at tage medansvar i familie og samfund. Da de var helt små, handlende medansvaret meget om at være aktiv deltagende i familiens gøremål, som bl.a tøjvalg og rengøring. De fik også lov til at tage medansvar for fx valg af lørdagsfilmen. Men de har aldrig skulle stå med det fulde ansvar for familiens valg.

Jeg oplever desværre,  at vi voksne ofte enten fratager børnenes mulighed for at byde ind i famile og samfund, eller at vi giver dem hele ansvaret. Børn som ikke hjælper til i familien, er ikke en ligeværdi  del af den. Det samme gælder for de børn, som skal bestemmer det hele og skal tage ansvar for familiens næste rejsemål eller valg af bil.

Vi har brug for at give dele af ansvaret fra os, og træne vores børn i at tage en naturlig del af det. De skal lære at tage mere og mere ansvar, så de, når de bliver voksne, kan tage med ansvar i vores samfund.

Medansvar betyder at byde ind og blive budt ind. Så lær børn og unge at byde ind - og vær klar til at de skal lyttes og tages alvorligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar