søndag den 21. maj 2017

Venlighedens rollemodeller

Dette er til dig, som har glæden af at dele liv med børn og unge mennesker, uanset om du har dem derhjemme, om du er en del af deres fritidsliv, eller om du er der i deres hverdag fx i skolen.


Rigtig mange børn og unge går rundt i en hverdag, hvor ingen virkelig spørger ind til, hvordan de har det - eller hvis der bliver spurgt, er vi ikke så interesseret i at sætte tid af til at høre svaret. Det efterlader dem med en følelse af, ikke at være vigtige som mennesker.  Og når vi ikke interessere os for børnene og de unge, så lærer de, at det er åbenbart den måde vi er sammen på...

Vi voksne er de mest betydningsfulde i forhold til at vise vejen til et samfund, hvor venlighed og omsorgsfuldhed har en central rolle. De fleste voksne, jeg har talt med, er helt enige i, at vi gerne skulle have netop sådan et samfund. Men desværre ser jeg alt for ofte, at vi ikke fremstår som gode rollemodeller, som børn og unge kan efterligne. Vi udviser ikke den venlighed og omsorgsfuldhed, der lærer ungerne, at sådan skal de også gerne være overfor hinanden.
Vi spørger netop ikke ind til, hvordan dagen har været. Eller om ugen der er gået siden sidste gymnastiktræning har indeholdt noget spændende. Vi spørger ikke til den familiefødselsdag, som den stille dreng fik fortalt, at han skulle til. Eller lægger mærke til at pigen, der altid roder, faktisk har gjort en stor indsats for at få styr på sine ting.

Og når vi som rollemodeller viser at ligegyldigheden er den måde, vi møder hinanden på, så kopier ungerne det.
Så det er på tide, at vi voksne tager os gevaldigt sammen. Der er vist ingen af os, der for alvor har travlt, at vi ikke har tid til at være venlige og omsorgsfulde overfor de børn og unge, som beriger vores liv på så mange måde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar