onsdag den 3. maj 2017

Drop det der karakterpral

I disse dage sidder massevis af unge mennesker i folkeskolens ældeste klasser og knokler med de skriftlige afgangsprøver. Hovedparten af de opgaver de stilles overfor, er opgaver, vi forældre slet ikke kender til fra vores egen skoletid. Der kræves virkelig noget af de unge.

De fleste af dem har forberedt sig grundigt. Men nogle har desværre givet op før prøverne overhovedet er gået i gang. Men uanset hvad vil de inden længe få af vide, hvilken karakter deres indsats udløser. Når det først sker, vil der være mange mange forældre, der vil benytte lejligheden til at prale med deres børns karakter.

Selvom jeg synes, vil skal være stolte af vores børn, skal vi droppe karakterpraleriet. For alt for mange afspejler karakteren langt fra det hele billede. Det er ikke alle unge, der uanset arbejdsindsats vil kunne hive 12-tallet hjem. Og jo mere vi forældre fortæller vores omgivelser og vores børn, at det er karakteren, vi ønsker at prale med - jo mere kommer vores børn til at lægge under for et pres om at være perfekte. Og hvis de så ikke kan være det, kan det nemt komme til at virke som om, at de ikke er gode nok i vores øjne.

Jeg synes i stedet, at vi skal have fokus på vores børns indsats. Har de gjort det, de kunne? Har de været vedholdende i deres læring? Har de rykket sig i forhold til deres kundskaber?

Pral i stedet med disse ting. Eller pral med at de er hjælpsomme, gode kammerater eller høflige og venlige overfor andre. Pral med det alle har mulighed for at leve op til. Flyt fokus fra resultaterne til indsatserne - og accepter at de unge bare er på vej i deres liv.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar