tirsdag den 1. august 2017

Værdierne leder vejen

Vær ordentlig og vær beredt! Så kort kan det siges, når spejderbevægelsens formål og mål skal ridses op.

I dag er det 110 år siden, at en halvgammel pensioneret officer lavede en lejr for en flok friske fyre, der skulle afprøve hans ideer, som senere udviklede sig til en verdensomspændende spejder-bevægelsen.

Trods den fremskreden alder er spejderbevægelsen nok mere aktuel end nogensinde. I et samfund hvor politikere og embedsmænd har dyrket målfiksering, og vejet individets evne til at levere i en grad, der nærmest har stresset vores børn og unge til ugenkendelighed, er spejderbevægelsen et tiltrængt modstykke.

Der er ikke kun én opskrift på, hvordan du er en god spejder. Spejdere styrer nemlig efter værdier, som ikke kan måles gennem standardtest, men værdier som kan mærkes ikke bare i spejdernes fællesskab - det kan mærkes i hele vores samfund, som kan trives ved og udvikles igennem de værdier børn, unge og deres ledere byder ind med.

Når jeg skuer ud over den danske børne- og ungebefolkning, ser jeg også et behov for at fjerne fokus og ansvar fra individets skuldre. Og det kan patruljelivet, hvor ingen står alene om ansvaret for succes, gøre. Samtidig møder børn og unge en forventning om, at de tager et reelt ansvar for fællesskabet - ikke noget med at dyrke egne interesser på en egoistisk måde.
Til gengæld er fællesskabet hele tiden klar til at gribe dem, hvis de skulle snuble. Ikke på en pædagogisk nu-skal-jeg-som-voksen-nok-hjælpe-dig-måde, men på en ligeværdig kammeratlig måde, hvor det mærkes, at man har betydning for dem omkring én.

Det spejderbevægelsen ønsker og dyrker er blot, at vores børn og unge er ordentlige mennesker (i den brede forstand), og er de gør sig beredte til livet udfordringer.  Til gengæld får de dybe fællesskabs-værdier med sig i et miljø, hvor de ikke kan dumpe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar