tirsdag den 2. januar 2018

En ordentlig diskussion.

Hårde ord og urokkelige holdninger... Bliver du også ramt at disse, når du begiver dig ud i diskussioner?  Jeg gør i hvertfald.
Det er ender ofte med, at vi enten afholder os fra at gå ind i en samtaler, der kan blive til en diskussion - eller får os til, selv at bruge den hårde retorik.
Men det må endelig ikke holde os tilbage. Der er så meget viden, forståelse og inspiration at hente, når vi indgår i diskussioner med andre.
 Vi skal dog huske at diskutere ordenligt...

Vær nysgerrig 

Når du taler med nogle, som har helt andre holdninger, erfaringer eller syn på livet end dig så vær oprigtig nysgerrig. Hvad mener de egentlig? Hvad har deres erfaringer lært dem? Hvad har I tilfælles, som kan bruges til forståelsen af hinanden?
Spørg, spørg, spørg. Og lad være med at antage, at du kender livet fra deres side. Da vi var børn, vidste vi godt, at der endnu var meget vi ikke vidste. Derfor spurgte vi også meget mere, og med en åbenhed overfor de svar vi fik, der hjalp os til at lære noget nyt.

Del ud

For at diskussioner kan udvikle os må alle parter deltage - ellers bliver det jo bare ensidig historie. Så vær ikke bang for at dele ud af dine holdninger og erfaringer. Fortæl gerne hvordan dine oplevelser påvirker dig.
Men husk også at du ikke bringer dig selv noget nyt - udviklingen sker i samtalen med andre. Du har to øre, men kun en mund. Det betyder i bund og grund, at du skal lytte dobbelt så meget, som du taler 😉.

Takt og tone

Hold dig på egne banehalvdel... Lad være med at fortæl din diskussionsmakker, hvad hun/han synes eller mener. Er du i tvivl, så spørg!
Husk dine gode maner. Hold diskussionen i en pæn tone med et ordentlig sprog. Det er helt i orden at blive engageret, men du kan lukke ned for så meget ny viden, hvis du råber eller taler nedladen.
Den gode tone hjælper alle med at kunne kommer frem med deres synspunkter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar