torsdag den 7. december 2017

Høje forventninger der gør en forskel.

Har du høje forventninger til dit barn? Eller har du kun høje forventninger til dit barns omgivelser?

Næsten hver eneste dag møder jeg børn, hvis forældre ikke nødvendigvis har høje forventninger til dem. Det betyder mere præcist, at forældrene nok ønsker, at deres barn skal klare sig godt... men de regner ikke helt med, at deres barn kan gøre en forskel i forhold til ønsket.
Ikke nok med at de forsøger at feje alle forhindringer af vejen for deres små poder, så stiller de heller ikke selv nogle former for krav til ungerne. Og i mine øjne er en opvækst uden krav, en opvækst uden at de voksne har tiltro til de evner som barnet besidder. Selvom det for barnet her og nu kan virke som en meget god deal, at far og mor klarer det hele - eller forventer, at andre klarer det for dem, så signalerer de manglende krav og forventninger også, at forældrene ikke er overbeviste om, at deres børn kan klarer sig selv.

Samtidig oplever jeg lige så tit, at de selv samme forældre stiller forholdsvis underlige krav til børnenes omgivelser, hvilket kan være alt fra daginstitution og skole til fritidsinteresser og vennernes familier. Krav som igen handler om, at de åbenbart ikke tror at deres børn kan noget som helst selv, og derfor er nødt til at være omgivet af mennesker, der lige klare ærterne for dem.

Jeg synes, der er så trist, at børn skal vokse op uden, at dem, som står dem nærmest, har en stålsat tiltro til børnenes evner. Gang på gang har jeg oplevet, at når vi stiller krav til børn og viser dem, at vi ikke bare forventer, at de kan lykkes med tingene, men at vi også tror fuldt og fast på, at de kan - så imponerer de os.
Det er helt i orden ikke kan kunne alting i første omgang - men de skal øve sig og blive bedre, helt uden at de voksne rydder forhindringerne af vejen.
De skal turde - og turde fejle. Og det kan de kun, hvis vi viser dem tiltro nok til at lade dem prøve.

Så mit beskedne juleønske er, at forældre vil have høje forventninger til deres børn - og til at deres børn kan lykkes på egen hånd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar