tirsdag den 6. marts 2018

Når de store tryner de små...

Det er magt alle steder i vores samfund - også der hvor de fleste demokrati-elskende dansker ikke ønsker at se det.

Gå en tur gennem skolegården - og du vil straks opleve forskellige magtforhold. Det samme kan du se i frokoststuen, blandt venner eller til fritidsinteresser.
Og magtudøvelse er ikke altid kun en dårlig ting. Jeg har se voksne bruge den indflydelse, magt giver dem til at skabe positive forandringer for kolleger og medarbejdere. Jeg har set små elever blive hjulpet af de store, når der var brug for det. Bare tænk på hvordan Pippi udøvede sig magt til manges glæde.
Men jeg har desværre også set et modsatte.

Når dem som er store og har magt tryner dem, som er mindre (på den ene eller anden måde), er det ikke bare uretfærdigt - det er også uanstændigt og uansvarligt.
At have magt kræver jo, at nogle har givet den til andre - eller i hvertfald accepteret at andre har den. Det er på mange måder en af de fineste tillidserklæringer, som vi kan give hinanden.

Derfor rammer det også så hårdt, når tilliden brydes. Når de store ikke tager hensyn til de mange, men fokuserer på egne interesser... ja, så smuldrer det fundament vores moderne samfund er bygget på.
Vi skal dog huske, at de mange små har magten til ikke at finde sig i det.



“Når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse at være sød ved andre.” - Pippi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar