mandag den 20. november 2017

Vær grim mens du lærer

Det kræver træning at blive god til noget. Det ved de fleste af os jo godt - vi har bare ikke helt forstået, at det også gælder os selv.

Jeg oplever alt for tit, at mennesker - unge som ældre ikke ønsker at lære nyt, ene og alene fordi de så skal gøre noget, de ikke kan endnu! Det virke fuldstændigt absurd.
Det er jo ikke fordi, at jeg ikke forstår, hvordan det føles at være usikker og udstillet i sine manglende kompetencer. Jeg synes bare, at det er trist, at så mange hæmmer sig selv, lægger låg på og giver op, før de overhovedet er begyndt.

Samtidig er jeg også klar over, at problematikken ikke lægger hos individet alene. Politikere og deres embedsmænd efterspørger i al for høj grad perfekte præstationer. Vi skal hele tiden være dygtigere end i går, og så er der bestemt ikke plads til at fejle.
Men vi kan ikke udvikle vores samfund på de færdigheder, som skabte vores fortid. Vi er nødt til at have mulighed for at tænke nyt, i anderledes baner og fejle os fremad - indtil vi har lært det, der kan skabe vores fremtid.

Autentisk læring er ikke en køn størrelse - tværtimod. Autentisk læring, hvor vi kort sagt udforsker og udfordrer "den virkelige verden", har ingen rigtige eller forkerte svar - men indeholder masse af udvikling og potentiale. Det er en læring, hvor vi skal kunne slippe den stramme kontrol, rollerne og målstyring for at udvikle os. Og mens du står i læringsprocessen, vil du højst sandsynlig se virkelig grim ud! For bag vores poleret og pæne facade er der uendelig meget viden, som vi alle har brug.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar